Pimedatele mõeldud audioraamatuid saad sisse lugeda ka kodus diivanil

20.09.2018

Eesti Pimemassööride Ühing kutsus sel suvel inimesi sisse lugema pimedatele mõeldud audioraamatuid, mida saavad nägemispuudega inimesed raamatukogust üle Eesti laenutada. Audioraamatute sisselugemine on juba 18-aastane traditsioon, millega on nägemispuudega inimestele kättesaadavaks tehtud tuhandeid raamatuid. Tavaliselt loevad Eesti Pimedate Raamatukogule audioraamatuid sisse näitlejad, kuid sel suvel kutsus Eesti Pimemassööride Ühing audioraamatuid sisse lugema kõiki inimesi, kes tahtsid panustada sellesse, et ka nägemispuudega inimesed saaksid kirjandust nautida. Audioraamatuid luges sisse 30 inimest ning selle sügise lõpuks on valminud 30 uut audioteost, mis on üle 300 kuulamistunni. See on vabatahtlike poolt tehtav väga tänuväärne töö, mis annab nägemispuudega inimestele võimaluse lugeda ka neid raamatuid, mida nad tekstraamatuna kasutada ei saaks. Raamatutele helikõla andmisesse panustasid nii it-spetsialistid, raamatupidajad, ajakirjanikud, medõed kui ka lastega kodus olevad emad.

Mis audioraamatute sisselugemise eriti ägedaks teeb, on see, et tegelikult ei pea lugeja isegi oma kodust ega diivanilt lahkuma. Ootamatuna võib kõlada, et sageli on lugejal sisselugemiseks kõik vajalikud vahendid olemas ning Eesti Pimemassööride Ühinguga suheldakse protsessi ajal ainult e-kirja või telefoni teel. Piisab kui on olemas oma arvuti ning sisselugemiseks kasutav programm, helikvaliteedi parandamiseks vajadusel ka väline mikrofon. Hea sisselugemise jaoks antakse juhised ning esimesel korral tehakse proovilugemine, pärast mida võib ennast tundideks raamatu lugemisse kaotada. Sisselugejad saavad ise välja pakkuda teoseid, mis võiks audioraamatuna kättesaadavad olla, kuid tegelikult on nägemispuudega inimesed juba ka ise kokku pannud listi, milliseid raamatuid nad väga ootavad!

Mitmed inimesed, kes sisselugemise pisiku kätte said, on huvitatud ka edaspidi audioraamatutele oma hääle andma. Tegelikult on see ju väga tore viis, kuidas nautida kirjandust ja teha samal ajal head!

Järgmine kord, kui oma lemmikraamatu taas kätte võtad, siis uuri, ehk võiks selle raamatu audioraamatuks just sinu häälega sisse lugeda. Või kui sul tekkis kohe huvi, siis kirjuta info@pimemassoorid.ee ja kingi nägemispuudega inimeste raamatukogule üks uus teos!

Back