Neli last, kelle elu annetused muutnud on

28.02.2018

SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond on võtnud tänavuse aasta põhifookuseks erinevad arendavad teraapiad.

Konkreetsemalt aitab TÜK Lastefond annetajate toel raskelt haigeid lapsi kasvatavatel peredel tasuda lapse muusika-, ratsutamis-, tegevus- ja füsioteraapia eest. Selleks, et erinevaid arendavaid teraapiaid lähemalt avada, tutvustab organisatsioon nelja väikest sõbrakest, keda heategijate toel erinevate arendavate teraapiate saamisel toetab.

TEGEVUSTERAAPIA:

6-aastasel Markusel on diagnoositud harva esinev kaasasündinud neurogeneetiline häire nimega Angelmani sündroom. Haigust esineb ühel lapsel 50 000-st ning seda iseloomustavad intellektuaalse ja füüsilise arengu mahajäämus, unehäired, krambid, jõnksulised liigutused (käte plaksutamine), kõnetus, kehatüve ataksia ja hüperaktiivsus koos rõõmsameelsusega. Lisaks on Markusel ka epilepsia, mis õnneks allub üsna hästi ravile.

Teraapiate toel on Markuse ja tema pere elu täisväärtuslikum ja rõõmurohkem. Markuse füüsilisele arengule, sh tasakaalule ja osavusele, on väga hästi mõjunud ratsutamisteraapia ning silmnähtavalt on soodustanud Markuse arengut ka tegevusteraapia, mille toel suudab ta end paremini arusaadavaks teha ning õppida igapäevaeluks vajalikke oskusi. Vaata ka videost, kuidas tegevusteraapia Markust aitab.

RATSUTAMISTERAAPIA:

7-aastane Hanna-Brita sündis enneaegsena. Sellest tulenevalt on tüdruk liitpuudega: tal on lihastoonuse häire koos lihastoonuse langusega ning arengupidurdus. Hanna-Brita ei kõnni iseseisvalt ega räägi.

Hanna-Brita on käinud poolteist aastat ratsutamisteraapias ning toimunud on märkimisväärne edasiminek: lapse istumistasakaal, kehahoid ja käte haaramisvõime on paranenud. Nüüd suudab ta abistamisel jalgadele toetuda ja kõndida.

Lisaks teeb kognitiivsete protsesside arendamiseks ning üldise arengu toetamiseks tüdrukuga pidevat tööd eripedagoog. Ka eripedagoogi tundide tulemusena on märgata lapse arengus positiivset mõju. Lisaks on Hanna-Britale vajalik tegevusteraapia ning füsioteraapia.. Vaata videost, kuidas ratsutamisteraapia Hanna-Britale mõjub.

MUUSIKATERAAPIA:

9-aastasel Jaagul on autistlikud käitumisjooned ja kõnearengu probleemid. Seetõttu pole poisi kõne eakohaselt arenenud, teiste inimestega suhtlemine on takistatud ning keskendumisvõime ja tähelepanu kehv. Jaak on aga väga musikaalne, tal on hea rütmitaju, muusikaline kuulmine ning ta peab hästi viisi.

Autistlike laste puhul on väga oluline arvestada nende tugevaid külgi ja huvisid. Jaagu puhul on see muusika ning seetõttu on muusikateraapia tema arenguks väga vajalik. On väga oluline, et ka Jaak ise soovib väga muusikateraapias käia. Lastefond on annetajate toel võimaldanud Jaagule muusikateraapiat, mis on arendanud tema suhtlemisoskuseid, vastastikust suhtlemist ning lapse tähelepanu koondamist ja keskendumist ühele asjale korraga. Vaata videost, kuidas muusikateraapia Jaaku aitab.

FÜSIOTERAAPIA:

10-aastane Jan sündis enneaegsena. Sünnitrauma tekitas lapsele ajukahjustuse, mis väljendub kogu keha haaravates motoorsetes häiretes. Eriti häiritud on tema alajäsemete liikuvus. Poissi vaevab suur lihasspastilisus ehk lihaste kangus, mistõttu suudab ta liikuda üksnes spetsiaalsete harkkarkude abil.

Tänaseks on Jani iseseisev liikumine harkkarkude toel paranenud ning taanduma hakkab ka hirm kõndimise eest. Tänu toitumisnõustamisele on poisi kehakaal vähenenud, mis omakorda toetab liikuma hakkamist. Kuna tulemused tulevad tasapisi, on äärmiselt oluline järjepidevus ning projekt Jani unistuse täitmiseks jätkub. Vaata videost Jani edusamme tema unistuse täitumise poole füsioteraapia abil.

Lisaks on võimalik lugeda ka teiste laste lugusid, keda Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond arendavate teraapiate võimaldamisel toetab: http://xn--leannetus-p9a.ee/abivajavate-laste-lood. Rohkem infot erinevate arendavate teraapiate ja kampaania Üleannetus kohta leiab siit: http://xn--leannetus-p9a.ee/.

Back