Jäta navigatsioon vahele

Ma Armastan Aidata
Koos oleme kogunud
4 713 111 €
Annetajatelt 3 338 662 €
Swedbanki poolt 1 374 449 €
MTÜ Loomus projekt "Olen loomade poolt”

MTÜ Loomus projekt "Olen loomade poolt”

Kuidas su annetus aitab?

Kui lähedal oleme eesmärgi saavutamisele?

Annetusi kokku
Veel vaja koguda
14 295.40 €
455 annetust
15 000.00 €
See projekt on juba lõppenud. Täname kõiki, kes kaasa aitasid!

Kuidas su annetus aitab?

Kuidas su annetus aitab?

Loomade eestkoste organisatsioon Loomus tegutseb selle nimel, et muuta Eesti ja maailm laiemalt loomasõbralikumaks. Loomuse fookus on nende loomade kaitsel, keda kasutatakse põllumajanduses, sh kalad, meelelahutuses, ilutööstuses ja moetööstuses.

Loomuse sihiks on loomatemaatika tähtsuse suurendamine Eesti ühiskonnas ning loomakaitsepoliitika kujundamine. Tänu Loomuse ja Loomusega liitunud liikumise Loomade nimel aastatepikkusele tööle võttis 2017. aasta sügisel Riigikogu vastu eelnõu, mis keelustab metsloomade kasutamise meelelahutuses, sh tsirkuses. See oli võimas võit loomadele ning vägivallaga dresseeritud metsloomad ei pea enam kannatama ebaloomupärastes tingimustes meelelahutuse eesmärgil.

Loomuse loomisest saadik on meie liikmed aktiivselt tegutsenud karusloomafarmide keelustamise nimel ning 2021. aasta juunis saime rõõmustada, et meie üks suurimaid eesmärke sai täidetud ning Eestist sai esimene Balti riik, mis keelustab karusloomafarmid.

Igal võidul on oma hind. Iga võit tähendab sadu, kui mitte tuhandeid, tunde tööd. Tihti tulevad võidud raskelt, aga see ei ole meid takistanud ega hakka takistama. Loomade kannatustele ei saa panna hinda, me ei saa öelda, et mingi kannatuse ärahoidmine pole väärt nii palju tunde tööd või nii palju muid ressursse. Iga meie poolt võetud väljakutse suudab ära hoida väga palju kannatusi ja seeläbi luua parema maailma.

Loomus peab oluliseks loomasõbraliku mõtlemise, käitumise ja tarbimise leviku suurendamist, mistõttu oleme loonud veganprogrammi Taimsed Valikud, Eesti esimese loomaõigusliku taskuhäälingu Loomade Hääl, kampaania “Armas kala”, loomasõbraliku ilu töörühma LILU ning korraldame rahvusvahelist loomaõiguste konverentsi. Lisaks sellele teeme koostööd nii Eesti kui ka rahvusvaheliste organisatsioonidega, et kujundada loomasõbralikku poliitikat ning tõsta teadlikkust loomaõiguste teemal.

  • 5 € eest saame levitada loomasõbralikke sõnumeid sotsiaalmeedias.
  • 10 € eest saame välja anda ja levitada teabematerjale, jagada lendlehti ja loomasõbraliku sõnumiga kleepse ning korraldada oma vabatahtlikele aruteluõhtuid.
  • 25 € eest saame osaleda koolitustel, et paremini ja efektiivsemalt seista loomade õiguste eest, teha ühe taskuhäälingu Loomade Hääl osa ning korraldada ja osaleda avalikel üritustel.
  • 50 € eest saame tasuda rahvusvahelistesse organisatsioonidesse kuulumise liikmemakse ning toetada Soomes Tuulispää varjupaigas elavaid rebaseid Taika ja Viima.

Iga annetus on oluline samm loomasõbralikuma ühiskonna poole.

Loomus on kantud tulumaksusoodustust saavate mittetulundusühingute nimekirja. Maksude teemast loe lähemalt: Annetused ja maksud.

www.loomus.ee

Karusnahavastane Euroopa kodanikualgatus kogus 48 tunniga üle 60 000 toetusallkirja

20.05.2022

Kolmapäeva, 18. mail kutsusid loomakaitseorganisatsioonid üle Euroopa, sh loomade eestkoste organisatsioon Loomus, toetama kodanikualgatust “Karusnahavaba Euroopa”. Esimese 48 tunniga kogus algatus üle 60 000 toetusallkirja. Kokku on vaja aastaga koguda vähemalt miljon allkirja.

Kodanikualgatus “Karusnahavaba Euroopa” ehk “Fur Free Europe” kutsub üles Euroopa Liitu keelama loomade pidamist ja surmamist ainult või peamiselt karusnaha tootmise eesmärgil ning kasvandustest pärit karusnaha ja seda sisaldavate toodetega kauplemist Euroopa Liidus. Kui kodanikualgatus on saanud vähemalt miljon tõendatud kehtivat allkirja, on Euroopa Komisjon kohustatud reageerima ja teatama, millised meetmed kavatseb algatusega seoses kasutusele võtta.

“Meil on hea meel, et inimesed üle Euroopa on algatusega nii hoogsalt kaasa tulnud. See taaskord kinnitab, et inimesed on loomade poolt ja karusnahatööstus tuleb keelustada,” rõõmustas Loomuse juhatuse liige Anu Tensing. “Miljoni allkirjani on veel palju minna, ent vägev algus on tehtud.”

Karusloomafarmides ei ole võimalik rahuldada karusnaha saamiseks kasvatatavate loomade keerulisi käitumuslikke vajadusi. Tegemist äärmiselt ebaeetilise ja julma tööstusharuga olenemata kohast, kus see aset leiab, ja seetõttu nõuame ka intensiivsest karusnahatootmisest saadud karusnahkade müügi keelustamist.

Lisaks on karusloomakasvatusel on märkimisväärne keskkonnamõju ja see kujutab endast tõsist ohtu kohalikule bioloogilisele mitmekesisusele. Karusloomafarmidest põgenenud ameerika naarits ehk mink on nüüdseks laialt levinud kogu EL-is ja on põhjustanud märkimisväärset kahjulikku mõju Euroopa kohalikule elusloodusele. Karusnaha viimistlemisel ja värvimisel kasutatakse mürgiseid kemikaale. Mürgiste metallide põhjustatud pinnareostuse poolest kuulub karusnahatöötlemine ja -värvimine viie suurima reostusintensiivsusega tööstusharu hulka.

Kodanikualgatuse “Karusnahavaba Euroopa” algatas üle-euroopaline lobiorganisatsiooni Eurogroup for Animals, mille liikmete sekka kuulub ka Loomus. Algatust toetab üle 60 organisatsiooni peaaegu kõikidest Euroopa Liidu liikmesriikidest.

Paljudes riikides on karusloomafarmide pidamine juba keelustatud. Eestis võeti seadus vastu 2021. aasta juunis ning kehtima hakkab keeld 2026. aasta jaanuarist. Debatt karusloomafarmide keelustamise üle käib praegu näiteks Lätis, Leedus, Poolas, Hispaanias ja Bulgaarias.
Kodanikualgatusele saab oma allkirja anda kampaanialehel et.furfreeeurope.eu.

Tagasi