Jäta navigatsioon vahele

Ma Armastan Aidata
Koos oleme kogunud
4 712 637 €
Annetajatelt 3 338 188 €
Swedbanki poolt 1 374 449 €
MTÜ Loomus projekt "Olen loomade poolt”

MTÜ Loomus projekt "Olen loomade poolt”

Kuidas su annetus aitab?

Kui lähedal oleme eesmärgi saavutamisele?

Annetusi kokku
Veel vaja koguda
14 295.40 €
455 annetust
15 000.00 €
See projekt on juba lõppenud. Täname kõiki, kes kaasa aitasid!

Kuidas su annetus aitab?

Kuidas su annetus aitab?

Loomade eestkoste organisatsioon Loomus tegutseb selle nimel, et muuta Eesti ja maailm laiemalt loomasõbralikumaks. Loomuse fookus on nende loomade kaitsel, keda kasutatakse põllumajanduses, sh kalad, meelelahutuses, ilutööstuses ja moetööstuses.

Loomuse sihiks on loomatemaatika tähtsuse suurendamine Eesti ühiskonnas ning loomakaitsepoliitika kujundamine. Tänu Loomuse ja Loomusega liitunud liikumise Loomade nimel aastatepikkusele tööle võttis 2017. aasta sügisel Riigikogu vastu eelnõu, mis keelustab metsloomade kasutamise meelelahutuses, sh tsirkuses. See oli võimas võit loomadele ning vägivallaga dresseeritud metsloomad ei pea enam kannatama ebaloomupärastes tingimustes meelelahutuse eesmärgil.

Loomuse loomisest saadik on meie liikmed aktiivselt tegutsenud karusloomafarmide keelustamise nimel ning 2021. aasta juunis saime rõõmustada, et meie üks suurimaid eesmärke sai täidetud ning Eestist sai esimene Balti riik, mis keelustab karusloomafarmid.

Igal võidul on oma hind. Iga võit tähendab sadu, kui mitte tuhandeid, tunde tööd. Tihti tulevad võidud raskelt, aga see ei ole meid takistanud ega hakka takistama. Loomade kannatustele ei saa panna hinda, me ei saa öelda, et mingi kannatuse ärahoidmine pole väärt nii palju tunde tööd või nii palju muid ressursse. Iga meie poolt võetud väljakutse suudab ära hoida väga palju kannatusi ja seeläbi luua parema maailma.

Loomus peab oluliseks loomasõbraliku mõtlemise, käitumise ja tarbimise leviku suurendamist, mistõttu oleme loonud veganprogrammi Taimsed Valikud, Eesti esimese loomaõigusliku taskuhäälingu Loomade Hääl, kampaania “Armas kala”, loomasõbraliku ilu töörühma LILU ning korraldame rahvusvahelist loomaõiguste konverentsi. Lisaks sellele teeme koostööd nii Eesti kui ka rahvusvaheliste organisatsioonidega, et kujundada loomasõbralikku poliitikat ning tõsta teadlikkust loomaõiguste teemal.

  • 5 € eest saame levitada loomasõbralikke sõnumeid sotsiaalmeedias.
  • 10 € eest saame välja anda ja levitada teabematerjale, jagada lendlehti ja loomasõbraliku sõnumiga kleepse ning korraldada oma vabatahtlikele aruteluõhtuid.
  • 25 € eest saame osaleda koolitustel, et paremini ja efektiivsemalt seista loomade õiguste eest, teha ühe taskuhäälingu Loomade Hääl osa ning korraldada ja osaleda avalikel üritustel.
  • 50 € eest saame tasuda rahvusvahelistesse organisatsioonidesse kuulumise liikmemakse ning toetada Soomes Tuulispää varjupaigas elavaid rebaseid Taika ja Viima.

Iga annetus on oluline samm loomasõbralikuma ühiskonna poole.

Loomus on kantud tulumaksusoodustust saavate mittetulundusühingute nimekirja. Maksude teemast loe lähemalt: Annetused ja maksud.

www.loomus.ee

Loomus kutsub üles pidama pesitsusrahu kõigis metsades kogu pesitsusaja vältel

22.03.2023

Metsalindude arvukus väheneb alates 1983. aastast igal aastal 1%, mille üks põhjus on liigintensiivne metsaraie, eriti pesitsusperioodil.

Tartu Ülikooli uuringu andmetel hukkub Eestis igal aastal vähemalt 80 000 linnupoega pesitsusperioodi ajal toimuva metsaraie tõttu.

Kohustusliku pesitsusrahu kehtestamist on Eesti Ornitoloogiaühing nõudnud 1999. aastast alates ning põhjaliku metsalindude pesitsusfenoloogia analüüsi tulemusel leidnud, et lindude pesitsusperiood Eesti aladel kestab väheste eranditega 15. märtsist kuni 31. augustini. Ühingu juhataja on öelnud, et just sel perioodil tuleb pesitsusrahu pidada kõikidel kaitsealadel. Kompromiss, mis säästaks majandatavates metsades suure osa pesitsevaid liike, on raiekeeld 1. aprillist kuni 31. juulini.

2009. aastal võttis Eesti vastu Euroopa Liidu loodusdirektiivi. Selle tulemusel lisati Eesti looduskaitseseadusse klausel, et linnupesade ja munade tahtlik hävitamine on keelatud. Järgnevate aastate jooksul on aga kahjuks selgunud, et kuigi metsaraie on tahtlikult juhitav tegevus, pole selle tegevuse käigus linnupesade hävitamine riigi silmis tahtlik hävitamine olnud. Kuid siis tuli 2021. aastal Euroopa Kohtust otsus, et metsaraie lindude pesitsusperioodil siiski on nende pesade tahtlik hävitamine, sest metsaomanikud on teadlikud, et linnud metsades pesitsevad. Tol aastal peatas Keskkonnaamet raietegevust pärast kaebuste saamist ja raiealal lindude pesitsuse kindlaks tegemist.

Sellele järgneval aastal töötas keskkonnaamet koos keskkonnaagentuuriga välja haudelindude asustustiheduse maatriksi (rahvakeeli valgusfoori), mis tugines puistu kasvukohatüübile ja vanusele ja grupeeris metsaeraldised ning hindas kevadsuvise raie mõju linnustikule selle järgi, kui linnurohke mets on. Metsaomanikud said metsaportaali avaneb uues vahekaardis sisse logides ka oma metsa kohta infot vaadata. Prioriteediks olid vanemad metsad, kus lindude eeldatav pesitsustihedus on suurem, kuid sellega seoses anti nö lindude tapmise luba metsadesse, kus on hõredam lindude pesitsustihedus. Sel aastal jätkab keskkonnaamet kahjuks sama süsteemiga, mis eelmisel aastal neil loodud sai.

Loomus loodab, et uus Riigikogu koosseis kirjutab pesitsusrahu Looduskaitseseadusesse sisse ja loob sellega õigusselguse inimestele ning rahu pesitsemiseks lindudele. Keskkonnaameti väljastatud metsateatistele pesitsusaegne raiekeeld peale märkides on ka võimalik probleem lahendada, kuid viimast on nii keskkonnaministeerium kui keskkonnaamet siiani keeldunud tegemast.Pesitsusrahu on läbi aastate nõudnud ka teised ühendused, aastal 2021 algatas Päästame Eesti Metsad MTÜ rahvaalgatuse “Kohustuslik pesitsusrahu Looduskaitseseadusesse!”, millele kirjutas alla 5507 inimest ja liitus 46 vabaühendust, nende hulgas ka Loomus. Seejuures näitas Turu-uuringute AS uuring, et kevad-suvise pesitsusrahu kehtestamise poolt nii riigi- kui erametsades on 93% elanikest.

Tagasi