Jäta navigatsioon vahele

Ma Armastan Aidata
Koos oleme kogunud
4 714 122 €
Annetajatelt 3 339 673 €
Swedbanki poolt 1 374 449 €
MTÜ Loomus projekt "Olen loomade poolt”

MTÜ Loomus projekt "Olen loomade poolt”

Kuidas su annetus aitab?

Kui lähedal oleme eesmärgi saavutamisele?

Annetusi kokku
Veel vaja koguda
14 295.40 €
455 annetust
15 000.00 €
See projekt on juba lõppenud. Täname kõiki, kes kaasa aitasid!

Kuidas su annetus aitab?

Kuidas su annetus aitab?

Loomade eestkoste organisatsioon Loomus tegutseb selle nimel, et muuta Eesti ja maailm laiemalt loomasõbralikumaks. Loomuse fookus on nende loomade kaitsel, keda kasutatakse põllumajanduses, sh kalad, meelelahutuses, ilutööstuses ja moetööstuses.

Loomuse sihiks on loomatemaatika tähtsuse suurendamine Eesti ühiskonnas ning loomakaitsepoliitika kujundamine. Tänu Loomuse ja Loomusega liitunud liikumise Loomade nimel aastatepikkusele tööle võttis 2017. aasta sügisel Riigikogu vastu eelnõu, mis keelustab metsloomade kasutamise meelelahutuses, sh tsirkuses. See oli võimas võit loomadele ning vägivallaga dresseeritud metsloomad ei pea enam kannatama ebaloomupärastes tingimustes meelelahutuse eesmärgil.

Loomuse loomisest saadik on meie liikmed aktiivselt tegutsenud karusloomafarmide keelustamise nimel ning 2021. aasta juunis saime rõõmustada, et meie üks suurimaid eesmärke sai täidetud ning Eestist sai esimene Balti riik, mis keelustab karusloomafarmid.

Igal võidul on oma hind. Iga võit tähendab sadu, kui mitte tuhandeid, tunde tööd. Tihti tulevad võidud raskelt, aga see ei ole meid takistanud ega hakka takistama. Loomade kannatustele ei saa panna hinda, me ei saa öelda, et mingi kannatuse ärahoidmine pole väärt nii palju tunde tööd või nii palju muid ressursse. Iga meie poolt võetud väljakutse suudab ära hoida väga palju kannatusi ja seeläbi luua parema maailma.

Loomus peab oluliseks loomasõbraliku mõtlemise, käitumise ja tarbimise leviku suurendamist, mistõttu oleme loonud veganprogrammi Taimsed Valikud, Eesti esimese loomaõigusliku taskuhäälingu Loomade Hääl, kampaania “Armas kala”, loomasõbraliku ilu töörühma LILU ning korraldame rahvusvahelist loomaõiguste konverentsi. Lisaks sellele teeme koostööd nii Eesti kui ka rahvusvaheliste organisatsioonidega, et kujundada loomasõbralikku poliitikat ning tõsta teadlikkust loomaõiguste teemal.

  • 5 € eest saame levitada loomasõbralikke sõnumeid sotsiaalmeedias.
  • 10 € eest saame välja anda ja levitada teabematerjale, jagada lendlehti ja loomasõbraliku sõnumiga kleepse ning korraldada oma vabatahtlikele aruteluõhtuid.
  • 25 € eest saame osaleda koolitustel, et paremini ja efektiivsemalt seista loomade õiguste eest, teha ühe taskuhäälingu Loomade Hääl osa ning korraldada ja osaleda avalikel üritustel.
  • 50 € eest saame tasuda rahvusvahelistesse organisatsioonidesse kuulumise liikmemakse ning toetada Soomes Tuulispää varjupaigas elavaid rebaseid Taika ja Viima.

Iga annetus on oluline samm loomasõbralikuma ühiskonna poole.

Loomus on kantud tulumaksusoodustust saavate mittetulundusühingute nimekirja. Maksude teemast loe lähemalt: Annetused ja maksud.

www.loomus.ee

SUUR VÕIT! Läti keelustab karusloomafarmid

28.09.2022

Läti parlament ehk Seim otsustas 22. septembril ülekaalukalt – 70 poolt- ja 3 vastuhäälega – keelustada karusloomafarmid 2028. aastast.

Viimase 10 aasta jooksul on Läti loomaõiguslaste ühendus “Dzīvnieku brīvība” teinud teavitustööd ja pidanud rääkimisi poliitikutega, et karusloomafarmid riigis keelustataks. Lisaks kirjutas 42 000 inimest ja 50 MTÜ-d alla avalikule kirjale, mis Seimile karusloomafarmide keelustamise toetamiseks saadeti. 

Keeld võeti täna, 22. septembril viimasel ehk kolmandal lugemisel vastu ülekaalukalt – keelu poolt hääletas 70 Seimi liiget ja vastu oli 3. Loomakaitseseaduse muudatusettepanekud esitas mullu septembris parlamendile 11 saadikut erinevatest erakondadest. Aasta jooksul hindas majanduse, põllumajanduse, keskkonna ja regionaalpoliitika komisjon nii ettepanekute sisu kui ka sõnastust. Arvestades teiste riikide näiteid, pidas komisjon üleminekuperioodi piisavalt pikaks ning leidis, et see annab karusloomakasvatajatele piisavalt aega oma tegevuse järkjärguliseks lõpetamiseks. Keeld jõustub 1. jaanuaril 2028. aastal.

“See on ajalooline sündmus loomaõiguste jaoks Lätis – see on suur võit nii loomadele kui ka inimestele, “ kommenteeris ühingu “Dzīvnieku brība” juht Katrīna Krīgere. “Keelustades loomade vangistamise ja tapmise karusnaha eesmärgil, tõendame, et meie, lätlased, väärtustame ja austame loomi kui elusolendeid. Näitame, et meie riigis on hoolivus ja kaine mõistus olulisemad kui ahnus ja edevus. Pealegi on meie suhtumine loomadesse meie enda inimlikkuse peegel.”

Loomade eestkoste organisatsioon Loomus on lõunanaabrite suure võidu üle väga õnnelik. “See uudis tõi tõesti suure-suure naeratuse näole!” rääkis Loomuse juhatuse liige Annaliisa Post. “Seni sai Eesti kanda ainsa karusloomafarmid keelustanud Balti riigi tiitlit, aga meil ei ole üldse kahju sellest nimetusest loobuda. Karusloomafarmide õudustele pole meie ühiskonnas enam kohta ja on ainult aja küsimus, mil ka teised riigid taolise keelu vastu võtavad.”

Praegu tapetakse Lätis igal aastal karusnaha saamiseks vähemalt 300 000 minki, lisaks mitusada rebast ja tšintšiljat. Lätis tegutsevate karusloomafarmide arv ja neis kasvatatavate loomade arv on viimastel aastatel vähenenud. Näiteks oli Läti karusloomafarmides 2017. aastal kokku 617 000, 2020. aastal 580 000 ja 2022. aastal 274 000 looma.

Karusloomafarmid on keelustatud ka mitmes teises Euroopa riigis. 2021. aasta suvel liitus nende riikidega ka Eesti, kui Riigikogu võttis 55 poolthäälega vastu eelnõu, mis näeb ette karusloomafarmide keelustamist 2026. aasta 1. jaanuarist.

* Fotod on suurest karusloomafarmide vastasest rongkäigust Riias 30. novembril 2019. Selle korraldasid sõbrad organisatsioonist Dzīvnieku brīvība. Võimsal meeleavaldusel osales üle 800 inimese, nende hulgas ka Loomus.

  

Tagasi