Jäta navigatsioon vahele

Ma Armastan Aidata
Koos oleme kogunud
4 713 111 €
Annetajatelt 3 338 662 €
Swedbanki poolt 1 374 449 €
MTÜ Loomus projekt "Olen loomade poolt”

MTÜ Loomus projekt "Olen loomade poolt”

Kuidas su annetus aitab?

Kui lähedal oleme eesmärgi saavutamisele?

Annetusi kokku
Veel vaja koguda
8 874.20 €
715 annetust
10 000.00 €
See projekt on juba lõppenud. Täname kõiki, kes kaasa aitasid!

Kuidas su annetus aitab?

Kuidas su annetus aitab?

MTÜ Loomuse projekt "Olen loomade poolt” parendab selliste loomade heaolu, keda kasutatakse karusnahatööstuses, meelelahutuses, ilutööstuses ja põllumajanduses.

Loomus on spetsialiseerunud maailma parandamisele. Me oleme seda korduvalt teinud ja teeme seda endiselt igapäevaselt. 2018. aastal suutsime 10-aastase töö tulemusel keelustada metsloomade kasutamise tsirkustes: vägivallaga dresseeritud metsloomad ei pea enam kannatama ebaloomupärastes tingimustes meelelahutuse eesmärgil. See oli võimas võit loomadele! 

Igal võidul on oma hind. Iga võit tähendab sadu, kui mitte tuhandeid, tunde tööd. Tihti tulevad võidud raskelt, aga see ei ole meid takistanud ega hakka takistama. Loomade kannatustele ei saa panna hinda, me ei saa öelda, et mingi kannatuse ärahoidmine pole väärt nii palju tunde tööd või nii palju muid ressursse. Iga meie poolt võetud väljakutse suudab ära hoida väga palju kannatusi ja seeläbi luua loomadele parem maailm.

Muudame üheskoos Eesti loomasõbralikumaks ja lõpetame karusloomafarmide tegevuse Eestis!

Täna liigub Loomus karusloomafarmide keelustamise suunas. Seegi teekond on olnud pikk, nõudnud palju töötunde ja suure hulga inimeste abi. Aga me oleme võidule lähedal: oktoobris jõudis karusloomafarmide keelustamise eelnõu kolmandat korda Riigikogusse ning esimest korda ajaloos läbis see esimese lugemise. Eelnõu lõpphääletus on planeeritud 2. juunile. Aita meil jätkata tööd, et eelnõu vormuks seaduseks ja see julm tööstus Eestis lõpetataks!

5 euro eest saame teha koostööd moeloojatega, et nad annaksid lubaduse karusnahka mitte kasutada, liitudes karusnahavaba programmiga "Fur Free Retailer", mida Eestis esindab Loomus. Samuti saame levitada loomasõbralikke sõnumeid sotsiaalmeedias.

10 euro eest saame tasuda juriidilisi ja ekspertkulusid, et oleksime pädevad poliitikutega kaasa rääkima ja neid veenma karusloomafarmide keelustamise poolt hääletama. 

25 euro eest saame välja anda ja levitada teabematerjale, monteerida videoid sotsiaalmeediakontodele, jagada lendlehti, pidada infolaudu ja loenguid, et kaasata võimalikult palju inimesi keelustamise toetuseks. 

Iga annetus on oluline samm loomasõbralikuma ühiskonna poole.

Loomus on kantud tulumaksusoodustust saavate mittetulundusühingute nimekirja.

www.loomus.ee

Loomuse 2021. aasta I kvartali ülevaade

13.04.2021

Päevad on järjest päikselisemad ja kätte on jõudnud kevad. Sestap on paras aeg vaadata tagasi selle aasta esimesele kvartalile Loomuses.

Selle aasta alguses sai Loomus omale uue juhatuse, kes on võtnud endale südameasjaks loomade eest seismise nii Eestis kui ka rahvusvahelisel tasandil. Sirli Spelman, Anu Tensing ja Annaliisa Post soovivad võimalikult palju Loomuse tegemistesse kaasata mitmekülgse taustaga Loomuse liikmeid ja vabatahtlikke, sest üheskoos oleme tugevamad ning saame üksteiselt õppida, kuidas oma tugevused loomade heaks tööle panna. Loe uue juhatuse kohta pikemalt meie Facebooki postitusest.

PS. Kõik meie juhatuse liikmed on Loomuseni jõudnud Taimetoidumessi kaudu.

Aasta alguses panime koos oma liikmetega paika 2021. aasta tegevuskava. Juttu jätkus mitmeks tunniks ning püstitasime nii väiksemaid kui ka suuremaid eesmärke. Jätkame karusloomafarmide keelustamise kampaania, veganluse edendamise ja loomasõbraliku ilu valdkonnaga. Lisaks tõstame fookusesse paar seni rohkem tagaplaanile jäänud teemat.

Selleks, et meie põhilistest tegevusaladest ja töörühmade tegevusest paremini aimu saada, lisasime kodulehele ka Loomuse töörühmade struktuuri.

Karusloomafarmide keelustamine on olnud üks Loomuse peamisi eesmärke algusest peale. Vastav eelnõu läbis Riigikogus esimese lugemise mullu sügisel ning nüüd oleme loomasõbralikumale tulevikule iga päevaga aina lähemal. Oleme karusloomafarmidest rääkinud nii eelnõu algatanud Jevgeni Ossinovskiga kui ka keskkonnaminister Tõnis Möldriga. Lisaks oleme suhtluses teiste poliitikutega ja välisorganisatsioonidega.

Karusnahast loobumiseks ja loomasõbralikuma moe toetamiseks ei pea aga ootama eelnõu seaduseks vormumist, vaid julgustame tarbijaid seda juba praegu tegema. Tänavu on liitunud mitu Eesti moeettevõtet rahvusvahelise karusnahavaba programmiga “Fur Free Retailer”, mida Eestis esindab Loomus. Esimese kolme kuuga lisandusid karusnahale ei öelnud ettevõtete sekka HelgGetter TiivitsKittelLaiviPilvekeLeeda Ots ja Kira.

Oleme aktiivselt tegelenud kampaaniaga “Armas kala”. Märtsis jagasime videot Šoti lõhetööstuse julmadest telgitagustest. Lisaks mõistsime hukka TV3 saate “Kallid kalorid” lõigu, kus osalistel tuli supi keetmiseks kaamera eest tappa angerjas. Koostasime ka kalade viktoriini, kus saab proovile panna oma teadmised.

Meie infokoordinaator Maaja Mäll on eelmisest aastast teinud aktiivselt koostööd välisorganisatsioonidega, et Euroopa Komisjonis nimetataks ametisse loomade heaolu volinik. Selleks algatasime üleeuroopalise petitsiooni, millele saab allkirja anda SIIN.

Loomasõbraliku ilu töörühm LILU viis läbi tarbijakäitumise uurimuse, mille tulemused aitavad meil töörühma tööd paremini koordineerida. Töörühma kuuluv Grete Millner on LILU Instagramis teinud kolm live’i iluteemadel ja neid saab vaadata LILU Instagramis IGTV all. Gretel on külas käinud Helen Marts-Kesaväli, Renaldo Paabel ja Murueit. Lisaks oli Anul ja LILU eestvedaja Tea Tüüril veebiskohtumine PETA-ga, et arutada koostööd loomasõbraliku ilu valdkonnas.

Tea Tüüri ja Eleonore Susi sulest on ilmunud ka mitu artiklit:

Valides vegantoidu, saame loomade heaks palju ära teha. Õnneks lisab aina rohkem söögikohta oma menüüsse täistaimseid valikuid. Esimese kolme kuu jooksul liitusid meie veganprogrammiga Taimsed Valikud Pärnu söögikohad Riia söögitubaVorstid & Vahvlid ja Victor tänavatoit, Tallinnas ja Tartus Uulits tänavagurmee, Tallinnas Toit’s Balta restobar ja Le öko la ning Tartus Gaberrito’s Take Away.

Oleme jaganud igal laupäeval ka maitsvaid veganretsepte. Näiteks oleme kampaania “Lihavaba laupäev” raames jaganud peedi-läätsepajakikerherne-mustika-sidruni blondie ja piparkoogi kirju koera retsepti.

Alustasime ka artiklisarja “Veganina ümber maailma”, mis ilmub Toidutare portaalis. Esimeses artiklis tutvustas Eleonore Susi meile India kööki. Teine artikkel viis meid tänu Silja Oleskile Tai kööki. Oleme Taimsete Valikute blogis kirjutanud ka muud põnevat:

Eestis on metsloomade kasutamine meelelahutuses olnud tänu Loomusele keelustatud juba paar aastat. Sellegipoolest on Euroopas riike, kus endiselt võib tsirkuses näha metsloomi. Seetõttu liitusime Eurogroup for Animalsi kampaaniaga “Stop Circus Suffering“, millega soovime keelustada metsloomade kasutamise kogu Euroopa Liidus.

Loomuse taskuhäälingul Loomade Hääl on tänavu purki saanud kolm saadet. Aasta alguses võtsid Loomuse kommunikatsioonijuht Annaliisa Post ning toonased juhatuse liikmed Martin Garbuz ja Rando Liiva kokku 2020. aasta. Lisaks olid saates külas “Fur Free Retaileriga” liitunud Relax baby be cooli asutaja Liis Boode ja LHV panga ESG ehk jätkusuutlikkuse valdkonna juht Ragne Maasel.

Veebruaris süvenesime koos Grete ja Maris Millneris kosmeetikasse. Märtsis rääkisime vegankokandusest vegankokkade ja Loomuse vabatahtlikega. Külas käisid Triin Tõniste, Grete Millner, Taavi Heinoja ja Eleonore Susi.

Maikuus korraldame koos Eesti Vegan Seltsi ja Kuultaluga juba kuuenda rahvusvahelise loomaõiguste konverentsi. Koroonaviiruse leviku tõttu otsustasime tänavu teha konverentsi veebis ning inglise keeles. Praegu teeme aktiivselt ettevalmistusi, et kõik saaksid juba peagi konverentsi nautida.

Veebruaris käisid Sirli ja Annaliisa külas “Terevisoonis”, kus nad lugesid värskeid ajalehti.

Tegime koostööd e-poega Slow ning nüüd on võimalik nende kodulehel teha Loomusele annetus. Oleme Slow perele väga tänulikud, et nad kutsuvad inimesi üles tegema teadlikke valikuid ning loonud oma klientidele mugavama võimaluse Loomuse toetamiseks.

Sõbrapäeval korraldasime Loomuse helkurmärkide müümise kampaania ja tegime heategevusliku oksjoni, kus läks müüki Nesty Luna Arti rebase maal. Märtsis saabusid meieni uued Loomuse sokid ning tegime nende müümiseks sotsiaalmeedias sokiralli kampaania. Linnuke sosistas, et peagi läheb meie merch’i soetamine palju lihtsamaks ja mugavamaks.

Meie agarad liikmed Kristina Helery Hiiu ja Kertu Ausing jagasid oma vabatahtlikuks olemise kogemust Vabatahtlike Värava blogis. 

Kuna vabatahtlike ja liikmete praegu kokku saada pole võimalik, oleme teinud Zoomis ühiseid filmiõhtuid, kus filme järgneb ühine arutelu. Oleme üheskoos vaadanud filme “Running for Good”, “Vegan 2020”, “Regan Russell – A Short Film” ja “Seaspiracy”.

Oleme esimese kolme kuuga jõudnud teha palju ning meil on ülejäänud aastaks veel palju palju plaane ja eesmärke. Kui soovid aidata meil edasi tegutseda ja loomade eest seista, siis saad meie tegevust toetada SIIN.

Tagasi