Jäta navigatsioon vahele

Ma Armastan Aidata
Koos oleme kogunud
4 714 122 €
Annetajatelt 3 339 673 €
Swedbanki poolt 1 374 449 €
Naeratuse Eest: Sinu annetus toetab lähisuhtevägivalla all kannatanud inimeste hammaste ravi!

Naeratuse Eest: Sinu annetus toetab lähisuhtevägivalla all kannatanud inimeste hammaste ravi!

Kuidas su annetus aitab?

Kui lähedal oleme eesmärgi saavutamisele?

Annetusi kokku
Veel vaja koguda
7 421.00 €
249 annetust
25 000.00 €
See projekt on juba lõppenud. Täname kõiki, kes kaasa aitasid!

Kuidas su annetus aitab?

Kuidas su annetus aitab?

Aidates inimestel parandada hammaste olukorda, mis võimaldaks neil taas normaalselt süüa, olla sotsiaalselt aktiivne, kandideerida ametikohtadele, mis nõuavad kaasinimestega näost-näkku suhtlemist ja tõstavad nende enesekindlust, loome toetuse saajatele võimaluse tunda end taas ühiskonna võrdväärsete liikmetena.

Kuna inimese üldine tervislik seisund on otseselt seotud hammastega, on terved hambad väga olulised. Hammaste ravi teostamine mõjutab neid ja nende lähedasi väga suurel määral nii otseselt kui kaudselt.

Paljudel, kelle hambad vajavad ravi, ei ole piisavalt materiaalseid võimalusi. Kui hambaravi kallidust kurdavad ka Eesti keskmist palka saavad inimesed, siis miinimum- või selle lähedast palka teenivatel isikutel on kordades raskem oma hambaravi eest maksta. Kui on valida, kas osta endale ja lastele süüa või minna hambaarsti juurde, siis on esmavalikuks siiski toit.

Soovime koguda 25000 eurot. See võimaldaks katta mitme noore naise hambaravi kulud.

Heategevusfond toetab Eestis vähekindlustatud hambaravi vajavate isikute hambaravikulude katmist ning teavitab elanikke suuhügieeni ja hammaste tervishoiu olulisusest.

  • 5 € annetuse eest on näiteks abivajajal võimalik tasuda visiiditasu hambaarsti vastuvõtule minnes, samuti on võimalik hambakivi eemaldada ühelt hambalt.
  • 10 €  annetuse eest on võimalik abivajajal saada konsultatsiooni; valutuks hambaraviks vajalik tuimestav süst; ajutine täidis või vana juuretäidise eemaldamine (1 kanal)
  • 25 € annetuse eest on võimalik raviplaani kirjalik koostamine; suuõõne ülevaatus ja konsultatsioon; ühe pinna täidis või silikoonjäljend hammaste proteesimisel.

https://naeratuseeest.ee

Organisatsioon on kantud tulumaksusoodustust saavate mittetulundusühingute nimekirja. Maksude teemast loe lähemalt: Annetused ja maksud

Naerata ja maailm naeratab sulle vastu!

19.04.2022

Heategevusfond Naeratuse Eest Sihtasutus loodi viis aastat tagasi, et toetada Eestis hambaravi vajavate inimeste ravikulude katmist. Ühtlasi teeb fond tänuväärt tööd suuhügieeni ja hammaste tervishoiu olulisusest teavitamisel. Idee fondi loomiseks tuli asutajatel eelkõige enda varasematest hambaraviga seotud kogemustest ja ravi kallidusest. ”Abivajajad leiavad meid ise üles, enamasti veebi kaudu. Loomulikult sooviks me kõiki toetada, kes meile taotluse esitavad, kuid praegu ei ole see võimalik. Meil ei ole piisavalt vahendeid, et kõiki toetada. Valiku teeme inimese sissetuleku ja tausta põhjal,” räägib organisatsiooni tegevjuht Meelika Limberg.

Oled Sa mõelnud, miks osad inimesed üldse ei naerata?  

Sageli võime kohata tänavatel, poodides ja töökohtades inimesi, kes kunagi ei naerata. Selle põhjuseks ei ole mitte alati halb tuju vaid pigem see, et hambad on lagunenud või ei ole neid üldse. Paljudel, kelle hambad vajavad ravi, ei ole piisavalt materiaalseid võimalusi. Kui hambaravi kallidust kurdavad ka Eesti keskmist palka saavad inimesed, siis miinimum- või selle lähedast palka teenivatel isikutel on kordades raskem või sootuks võimatu oma hambaravi eest maksta. Kui on valida, kas osta endale ja lastele süüa või minna hambaarsti juurde, siis on esmavalikuks siiski toit.

Eesti tervishoiusüsteemis on täiskasvanute hambaraviteenuse kulud enamasti igaühe enda kanda. Alates 2017. aastast on küll võimalik kasutada hambaravihüvitist, kuid see summa on suuremate hambaraviga seotud probleemide lahendamiseks liiga väike. Võrreldes teiste tervishoiuteenustega, mis on ühtviisi hüvitatavad ning kättesaadavad nii kõrge- kui madalapalgalistele, süveneb hammaste ravi puudutavas valdkonnas ebavõrdsus. Seda saavad endale lubada vaid majanduslikult heal järjel olevad inimesed.

Hambaravi ei tohiks olla luksus

MTÜ seljataga seisab täna tegevjuht Meelika Limberg, kes tegeleb kõigega, mis tarvis. Neljaliikmelisse nõukogusse kuuluvad Maria Bulak, Heili Susi, Kätlin Peltser ja Helin Pertelson. Usinad naised tegelevad saabunud taotluste läbi vaatamisega ja võtavad vastu otsused, kelle hambaravi toetada. ”Meil ei ole ühtegi palgalist töötajat ja seetõttu tegutseme õhinapõhiselt. Meil on erinevad vabatahtlikud, kes toetavad erinevates tegevustes, näiteks raamatupidaja, kodulehe haldaja jne. Erinevatel üritustel (nt kohvikute päevadel) lüüakse kaasa küpsetiste valmistamisega, nende müümisega ning müügist saadud tulu annetatakse fondile,” räägib Meelika.

Meelika suurimaks sooviks on aidata kaasa vaesuse ja tõrjutuse vähendamisele ja et Eestis elavatel inimestel oleks võrdsemad võimalused terviseteenustele, sõltumata sellest, kes nad on ja millist ravi/abi vajavad. Maria leiab, et kui enda elu on korras, siis saab ja tuleb abivajajaid toetada. Ei ole küsimustki, kas kaasa lüüa või annetada nii aega, raha, teadmisi kui oskusi.

Heili, personalitöötaja ja värbajana, on kogenud, kuidas puuduvad või katkised hambad on justkui märgiks sotsiaalsest tõrjutusest, vähendades niimoodi oluliselt ka inimeste konkurentsivõimet tööjõuturul. Ta soovib, et ka neil inimestel, kellel endal puudub võimalus oma hammaste ravimiseks, oleks juurdepääs nii olulisele teenusele nagu hambaravi ja seeläbi võiksid nad tunda ennast täisväärtusliku ja terve ühiskonna liikmena. See omakorda innustaks neid olema aktiivsed tööturul ja muus ühiskondlikus elus.

Hambatehniku eriala lõpetanud Kätlin peab väga oluliseks hammaste tervishoidu, kuna hammaste tervis seostub inimese kogu organismi tervisega. Oluline tegur hammaste tervishoius on ennetustöö. Tõsta inimeste teadlikust, kuna hoolikas suuhügieen ja põhjalik katu eemaldamine väldib suuõõnehaigusi, hambakaariese ja kroonilise igemepõletiku tekkimist. ”Naeratuse Eest fond on väga vajalik, kuna hambaravi on kallis ja kõik ei saa omale korras hambaid lubada. Hambaravi ei tohi olla luksus,” lisab Helin. 

Parim tunne on see, kui näed nii väliselt kui ka seesmiselt naeratavat inimest 

Organisatsioon Naeratuse Eest toetab ka lähisuhtevägivalla all kannatavate inimeste hambaravi. ”Lähisuhtevägivald tuli teemaks ilmselt meie põhitegijate igapäevatööga seonduvalt - kes töötab sotsiaalvaldkonnas, kes politseinikuna. Nendes valdkondades on lähisuhtevägivalla ohvritega kokkupuude küllaltki suur. Mõtlesime, et kui saame kasvõi ühte inimest toetada, on asi seda väärt. Praeguseks oleme siiski mitut inimest toetanud. Parim tunne on see, kui näed nii väliselt kui ka seesmiselt naeratavat inimest,” tõdeb Meelika. 

Üle 10 naise on tänu annetajate toele taas oma naeratuse tagasi saanud. Iga lugu on eriline ja omamoodi. ”Soovime, et mitte ükski inimene ei peaks oma naeratust varjama. Covid-19 viiruse pandeemia ajal oleme lugenud mitme inimese taotlusest, et nende jaoks on maski kandmine õnnistus, siis ei pea oma suud ja katkiseid hambaid muul viisil varjama ja teiste  halvustavate pilkude eest pead ära pöörama,” räägivad Naeratuse Eest meeskonnnaliikmed. 

Laul, mis meil alati tuju heaks teeb: ”Sun Is Shining”. Selle laulu kuulamine annab lootust, tekitab tunde, et sa ei ole üksi ja kõik saab korda :)

Tagasi