Jäta navigatsioon vahele

Ma Armastan Aidata
Koos oleme kogunud
4 714 122 €
Annetajatelt 3 339 673 €
Swedbanki poolt 1 374 449 €
MTÜ Elu Dementsusega “Tulevik on mäletamist väärt. Koos suudame rohkem!”

MTÜ Elu Dementsusega “Tulevik on mäletamist väärt. Koos suudame rohkem!”

Kuidas su annetus aitab?

Kui lähedal oleme eesmärgi saavutamisele?

Annetusi kokku
Veel vaja koguda
5 347.50 €
200 annetust
10 000.00 €
See projekt on juba lõppenud. Täname kõiki, kes kaasa aitasid!

Kuidas su annetus aitab?

Kuidas su annetus aitab?

MTÜ Elu Dementsusega loodi, et aidata dementsusega inimestel ja nende lähedastel uutes olukordades toime tulla. Meid ühendab tahe muuta nende inimeste elu inimväärseks ning Eesti dementsussõbralikuks.

Alzheimer Europe andmetel võis 2018. aastal olla Eestis dementsusega inimesi ligikaudu 22 942. Iga 20 aastaga see arv pea kahekordistub. Tuge vajavad dementsusega inimesed ja nende lähedased, keda on veel rohkem ja kellel on suur hoolduskoormus.

Dementsussõbralikus ühiskonnas tunnevad dementsusega inimesed ja nende lähedased end turvaliselt ja toetatuna ükskõik kus nad viibivad või mida nad teevad.

Sinu annetuse abil saab MTÜ Elu Dementsusega alustada dementsussõbraliku ühiskonna loomist korraldades Mälukohvikuid ja luues toetavate teraapiate võimalusi dementsussündroomiga inimestele. Dementsuse teemaga seotud stigmatiseeritust ühiskonnas saab vähendada dementsusega inimesi väärtustades ja kogukonna teadlikkust tõstes. Mälukohvikus tunnevad osalejad end turvaliselt, hoituna ja väärtustatuna. Mälukohvik toetab sotsiaalse tugivõrgustiku loomist, vähendab üksildust ja depressiooni dementsusega inimestel ja nende lähedastel. Annetuse abil saame tõhustada Mälukohvikute korraldamist ja külastada tasulise sissepääsuga asutusi, lubada osalejatele tassikese kohvi kõrvale ka koogi. Mälukohvikutesse on oodatud dementsusega inimesed koos peredega. Oma unikaalse vormiga toetab Mälukohvik dementsusega inimesi haiguse erinevates faasides. Koos suudame rohkem!

Annetuste abil saame katta mälukohvikute korralduskulud, muuta kohvikud püsivaks tugiteenuseks dementsusega inimestele ja nende lähedastele ning läbi viia toimetulekut toetavaid teraapiaid. 

  • 5€ eest saame lubada osalejatele tassikese kohvi kõrvale ka koogi,
  • 10€ eest külastada ka tasulise sissepääsuga asutusi ja
  • 25€ annetuste abil same kutsuda Mälukohvikutesse ka külalisesinejaid.

https://eludementsusega.ee/strateegia-ja-visioon/

Chris Ellermaa: hea tunde annab teadmine, et oled saanud olla abiks kasvõi ühele inimesele

19.09.2022

Käsikäes rahvastiku vananemisega kasvab aasta-aastalt nende inimeste arv, kes saavad salakavala ja kahjuks seni veel ravimatu haiguse dementsuse diagnoosi. Mõni aasta tagasi oli Eestis ca 22 000 dementsusega inimest, 2050. aastaks prognoositakse selle arvu kahekordistumist. Kui Chris Ellermaa lähedane sai dementsuse diagnoosi, oli vaja infot ja abi, aga seda leida oli keeruline. Chris liitus vastloodud MTÜ-ga Elu Dementsusega, et saada tuge teiste kogemusest. Nüüd tegutseb ta juba kuuendat aastat selle nimel, et keegi teine ei peaks jääma oma murega üksi.

MTÜ Elu Dementsusega juhatuse liige Chris Ellermaa ühingu sügisesel jalutuskäigul Kadriorus

Chris Ellermaa: “Ikka isiklik mure ja vajadus olid ajendiks, miks hakkasin MTÜs tegutsema. 2016. aasta alguses sai Alzheimeri tõve diagnoosi minu ema. Selgus tõsiasi, et abi ja tuge leida oli keeruline. Dementsusega seonduv oli justkui tabu, sellest ei räägitud. Ometi on dementsusega inimesi palju ja nende hooldamisega tegelevaid inimesi veelgi rohkem. Oli üksijäämise, isegi mahajäetu tunne.

Osalesin Pirita tugigrupis, mis oli üks esimesi MTÜ poolt ellukutsutud tugigruppe. Nüüdseks on neid üle Eesti juba ligi 30! Tugigrupid on igati oma nime väärilised. Pirita grupi algusaastatel sai sinna dementsusega inimese ka kaasa võtta. Samal ajal, kui lähedased vestlusringis oma rõõme ja muresid jagasid ning spetsialistidega konsulteerisid, tegelesid vabatahtlikud dementsusega inimestega. On väga oluline kaasata dementsusega inimesed erinevatesse tegevustesse, et nad tunneksid elust rõõmu. Vanemaealised, kellel dementsussündroom enamasti esineb, on ju panustanud oma pika elu jooksul palju ühiskonda. Nad on teeninud ära, et neisse väärikalt suhtutaks.

Mälukohvikuid hakkasime korraldama selleks, et inimesed, kelle vaimne võimekus on hakanud langema, saaksid suhelda ja turvaliselt osaleda ühistes tegevustes. Enne pandeemiat toimusid mälukohvikud mitmel pool, näiteks Teletornis ja KUMUs. Annetused ja eriti püsiannetused aitavad meie muidu õhinapõhisel MTÜl need kohtumised uuesti käivitada. Regulaarsed mälukohvikud toovad dementsusega inimeste päevadesse vaheldust ja mõnusaid tundeid.

Unistan, et ühel päeval oleksid Eestis kogukondlikud keskused, kuhu on oodatud kaasa lööma kõik, ka dementsusega eakad. Inimesed, kes on täies tööjõus olles ühiskonda panustanud, peaksid saama ennast tunda vajalike ja väärtuslikena ka siis, kui täna veel ravimatu haigus neid tabab.”

Kui soovid, et dementsusega inimestel ja nende lähedastel oleks koht, kust saada emotsionaalset tuge, toeta MTÜd Elu Dementsusega mälukohvikute korraldamisel. September kui rahvusvaheline Alzheimeri kuu on mäluhäiretega inimeste toetamise jaoks väga õige aeg!

Tagasi